Med

Kaplja meda sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda 18%, organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska, limunska), enzimiminerali 0,2% (željezo, bakar, mangan, silicij, hlor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks te fitokemihalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju antioksidativna svojstva. Kako u medu ima i peludnih zrnaca on sadrži i nešto proteina.

Polen

Polen ( cvijetni prah koji se nalazi u prašnicima cvijeta ) često se naziva izvorom života, jer ne služi samo kao hrana već i kao biološki faktor održanja pčelinje vrste. S obzirom na sastav, a prema mnogobrojnim istraživanjima, nepobitno je dokazano da polen ima veliko ljekovito dejstvo i na ljude.

Ako je med izvor energije, onda polen prestavlja veliku riznicu hranjivih materija, vitamina, minerala, bjelančevina i drugih vrlo vrijednih komponenti.

Propolis

Propolis je smjesa smola koje pčele skupljaju na pupoljcima drveća, oplemene ih izlučevinama svojih žlijezda te im dodaju vosak. Drugo ime za propolis je pčelinje ljepilo, jer pčele njime ispunjavaju pukotine u košnici i koriste ga za dezinfekciju.

Ljepljivom smjesom poprave i premažu saće te unutarnje zidove košnice, čime sprječavaju prodor vlage i vjetra te košnicu štite od mikroba. Koriste ga i za balzamiranje većih nametnika koji uđu u košnicu, a ne mogu ih se drukčije riješiti. Propolisom spriječe njihovo truljenje i tako se štite od zaraza i bolesti. Propolis u košnici također hlapi te time stvara prirodnuzaštitu koja omogućava zdrav razvoj i život obitelji pčela jer ima ulogu prirodnog antibiotika.

Matična mliječ

Matična mliječ sadrži vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E, različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina te mnoge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. 

Izuzetno je hranjiva tvar, bogata raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama. Idealan je dodatak prirodnoj prehrani.

Kako nastaje?

Matičnu mliječ proizvode pčele radilice izdvajajući punovrijedne sastojke iz svojih žlijezda slinovnica namijenjene prehrani matice. Ovaj izvrstan koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi duže od pet godina, a životni je vijek radilica samo od 2 do 4 mjeseca. Zahvaljujući ovoj koncentriranoj hrani, u vrijeme polaganja jajašaca matica je u stanju položiti (i to samo za 24 sata) između 2000 i 3000 jajašaca. Pritom treba istaknuti da je ukupna težina jaja jednaka tjelesnoj težini matice.

 

Perga

Svi pčelinji proizvodi su jako hranljivi i ljekoviti, a perga je, pored matične mliječi, najljekovitiji najskuplji proizvod pčela. Ona je u stvari fermentirana pelud, koja je 10 puta hranljivija nego obična pelud.

Stari pčelari kažu da, ako ga promatramo industrijski, pelud je sirovina dok je na cvijetu, polu-proizvod dok je na nogama pčele, a gotov proizvod kada je smješten u košnici i tada postaje perga.

Ovaj proizvod pčela sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljikohidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača stijenke krvnih žila pa je zato perga najbolji lijek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe. Također, koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, u liječenju alkoholizma i psihičkih oboljenja.

+387 30 528 101

+387 61 329 003

bimkurtovic@hotmail.com

Novi Travnik, Bosna i Hercegovina

Sva prava pridržana © 2020 | Web dizajnirao i prilagodio Nuredin Kurtović

BiM Kurtovic